Онлайн-репортаж 68-ї сесії Ковельської міської ради (друге пленарне засідання) (ВІДЕО)

Розпочалося друге пленарне засідання 68-ї сесії Ковельської міської ради. Як повідомляють наші джерела – сесія може бути зірвана, адже працівники військкомату планують вручити повістки до війська депутатам міськради.

10.10 Розпочалася друга частина 68-ї сесії. З 36 депутатів зареєструвалося 27 обранців громади.

10.21 Депутат Леонід Панчук звернувся з пропозицією змінити назву  вулиці Ватутіна. Депутат пропонує назвати її Камінь-Каширською.

10.22 До мікрофона вийшов депутат Генадій Кіндер. Обранець громади вирішив “наїхати” на наше видання за критичний матеріал щодо звільнення від орендної плати організацій, які працюють у військкоматі. Кіндер чомусь звернувся до свого колеги Кошарука і попросив повпливати на наше видання. Особливо депутата образили коментарі читачів, які вони написали під матеріалом. Але міський голова порадив своєму колезі менше звертати увагу на критику.

10.23 Депутат Кошарук попросив ображеного Кіндера навести неспростовні факти контролю над інтернет-видання.

10.24 Депутат Шава виступив з критикою міської влади. Він звинуватив Кіндера у тому, що не працює вуличне освітлення на жилмасиві “Ковель-2”. Також він зауважив, що Кіндер забагато принижує підлеглих собі представниць прекрасної статі. Шава спрогнозував, що Олег Кіндер рано чи пізно дочекається стусанів від чоловіків ображених жінок. Також депутат Шава запитав у Кіндера, чи звільнив він свого першого заступника, який був напідпидку на робочому місці.

10.35 До мікрофона підійшов волонтер Калюжний, який попросив не зачіпати волонтерів, і зауважив, що він з ініціативною групою вже багато місяців допомагає АТО. Матеріал нашого видання він потрактував як спробу “приплести” політику до його діяльності.

10.44 Депутат Кошарук попросив повернутися до розгляду питання про звільнення від оренди підприємців і волонтерів. На думку депутата – це спроба “роздерибанити” територію військкомату.

10.47 Депутат Роман Ляшук звернувся з пропозицією навести лад з місцями парковки таксистів. Також депутат попросив журналістів нашого видання коректніше передавати його виступи.

10.48 Михайло Гетьман доповів про те, що якщо обласна рада погодиться прийняти Ковельську залізничну лікарню у власність, то буде створена комісія, яка займеться цим питанням.

11.00 До мікрофона вийшов громадський активіст Олександр Геч, який звернувся до міських голів всіх каденцій і попросив розібратися з фактом протизаконної приватизації ділянки і бомбосховища за адресою Сагайдачного, 7.

11. 05 За словами Геча, замість бомбосховища площею 260 квадратних метрів з”явилось якесь овочесховище розміром 8.5-1.7 метрів. Геч попросив розібратися з фактом крадіжки будівельних матеріалів. Олег Кіндер запропонував оформити цей виступ у звернення до СБУ.

11.15 До мікрофона запросили виконуючого обов’язки військового комісара Ковельського об’єднаного військкомату Сергія Гладуна. Офіцер оголосив, що зараз буде вручати повістки обранцям громади. Дехто з депутатів підняли галас, мовляв “це цирк вручати повістки в сесійній залі”.

Воєнком зауважив, що сесійна зала – це робоче місце обранця, то ж працівники військкомату мають повне право вручати їм повістки.

Також воєнком заспокоїв депутатів, що це повістка на медкомісію, яка і визначить, чи пригодний обранець до несення військової служби. Сам факт вручення цієї повістки ще не свідчить про те, що депутата неодмінно заберуть до війська.

Дехто з депутатів обурився, що мовляв військові заберуть забагато депутатів і міська рада буде паралізована. Воєнком заспокоїв депутатів, за його словами він має право мобілізувати тільки 30% депутатського корпусу.

11.20 В процесі дискусії Віра Федосюк спробувала взяти “на слабо” свого колегу Сергія Кошарука, і стала його провокувати записатися до добровольчого батальону.

11.25 Воєнком став під підпис видавати повістки. З  наявних повісток вдалося вручити не всі, троє депутатів були відсутні.

Повістки не отримали депутати Ткачук Вадим, Ткачук Ігор та депутат Чабан Олександр.

Міський голова Олег Кіндер повістку взяв, але зауважив що до війська піде тільки разом з головою Волинської ОДА Володимиром Гунчиком.

Також повістки до на медкомісію отримали і депутати Дмитро Шава, Ігор Прокопів, Юрій Конащук, Сергій Кошарук, Олександр Артишук, Роман Ляшук, Дудка ВасильЮрій Оксенюк.

Дехто з обранців не витримав, і прямо посеред сесії став робити “селфі” з повісткою.

Після вручення повісток депутати повернулися до розгляду. Наступними були земельні питання, які були проголосовані майже одноголосно.

12.10 Каменем спотикання знову стало питання мораторію на виділення земельних ділянок.

12.20 Юрій Оксенюк внести доповнення до рішення про мораторій щоби вивести з-під дії мараторія ті ділянки, дозвіл на які видавався ще до прийняття мораторію. Віра Федосюк, зачитавши звернення від громадськості, запропонувала змінити мораторій, залишивши землі тільки для сімей загиблих або поранених в АТО.

12.40 Депутати розглянули питання заборони реалізації алкоголю з 22.00 по 8.00. годину.  Депутат Кошарук назвав цю пропозицію популістичною і такою, що не відповідає законодавству, яка не враховує продаж самогону. Він пропонує діяти системно і боротися також зі споживанням на вулиці, і для цього створити муніципальну поліцію. Роман Ляшук запропонував взагалі заборонити продаж алкоголю в Ковелі.

Депутати голосували поіменно, і більшістю голосів обмежили продаж алкоголю, слабоалкогольних напоїв і пива в нічний час.

13.00 Депутати розглянули питання звернення до Президента. Обранці хочуть виразити свою незгоду з призначенням Кошарука заступником голови Волинської ОДА.

Кошарук вийшов до трибуни і назвав звернення “фейковим” і спростував звинувачення у порушенні проти себе справи, це підтвердив і присутній в сесійній залі прокурор Василь Лопоха. Також Кошарук висловив незгоду з іншими наведеними звинуваченнями.

Після нетривалої, але гарячої суперечки депутати в поіменному режимі проголосували за звернення до Президента.

Олег Кіндер закрив чергову сесію.