В освіті Ковельського району йде кадрова «чистка»

top

Генеральний директор ТзОВ «АВТОР»

Коли я наприкінці минулого року презентував свою збірку «Десять років для громади» (нотатки районного депутата), то один із промовців висловив думку, що автор не завжди достеменно осмислює те, для чого подає критику в публічних виступах. Втім, якщо є реагування, дискусія, то це вже результат

23.01.2016    15:59

Коли я наприкінці минулого року презентував свою збірку «Десять років для громади» (нотатки районного депутата), то один із промовців висловив думку, що автор не завжди достеменно осмислює те, для чого подає критику в публічних виступах. Втім, якщо є реагування, дискусія, то це вже результат.

Якось після чергової зустрічі з виборцями селища Голоби до мене підійшла панянка і стала критикувати мою статтю в газеті «Вісті Ковельщини» від 22 вересня 2015 року «Ні «вудки», ні «риби», одна пісна «юшка». За її словами, «це неправда, то все видумки…». Певно захисниця представників влади так захоплювалася особистими уподобаннями, або лише проблемами Голобської ЗОШ І-ІІІ ступенів, що їй були байдужі проблеми освіти Ковельського району.

Хочу оприлюднити проблеми освітян Ковельщини. Це, зокрема, недофінансування надбавок за престижність професії, невиплата премії до професійного свята, нестача коштів на капітальні та поточні видатки, утримання майна, так зване «позашкілля», кадрова «чистка».

Спершу зупинимося на фінансовому забезпеченні працівників відділу освіти. Взагалі по районному відділу освіти обсяг субвенції у 2015 бюджетному році були заплановані на 13,0 відсотка більший, ніж видатки на утримання таких закладів в минулому році. Протягом року ми були свідками неодноразового перегляду бюджету району по освіті. Я особисто і колеги по фракції «Батьківщина» до сьогодні не розуміємо, чому зменшено норму до 10 відсотків надбавок за престижність професії?

Це, напевно, новація начальника відділу освіти Романа Кульцмана? Окрім нас тільки заступник директора Голобської ЗОШ Валентина Щур наважилася відверто виступити з оприлюдненням цього ошуканства. За інформацією, що потребує уточнення (вказівки з Луцька), перед Новим роком педагогам району було проведено доплату за престижність професії.

Щоб не видаватися самотнім у висвітленні проблем освітян, наведу цитату з коментарів дописувача даного інформаційного ресурсу: «Як же може влада про людей дбати, як вона не вміє слова тримати? То у всі труби трубили в кінці 2015 року, що вже вчителям будуть за престижність 20% платити, і гроші були, і повернення коштів зробили. А тут – бац – і через тиждень від початку 2016 року знову то 5%, то 10%, то 15%. То де ж ті гроші знову поділися? Та вже визначтеся скільки вам треба, щоб нажертися».

Згідно розпису районного бюджету на 2015 рік, було заплановано щорічну винагороду педагогічним працівникам, матеріальну допомогу на оздоровлення працівникам в розмірі посадового окладу. Мені особисто дуже хотілося, щоб районні педагоги святкували різдвяні свята з обіцяним грошима. Але не так сталося, як хотілося. Видали в межах 5 відсотків (150-250 гривень). Хто знову обрізав грошове забезпечення? Отакі обіцянки під ялинку і в торбинку!

Можливо, якби недофінансування освітньої галузі району компенсувалося звершеннями в капітальному будівництві, або зміцненні матеріальної бази, я не став би описувати негативні приклади управління відділу освіти. Але публікація «На Ковельщині засумнівалися в доцільності будівництва школи у Білині» заставляє дещо переглянути акценти. Гарно виглядає парадний фасад Голобської ЗОШ І-ІІІ ступенів, особливо на фоні затопленого спортивного майданчика Кричевичівської школи та забутої проблеми даху Підріжської школи. Милує око дах Майданського клубу, на відміну від аварійного фасаду їдальні школи у селі Мощена.

Пригадую, як під час голосування на одній із сесій Ковельської районної ради минулого року мене змушувала директор ЗОШ села Любитова Чуль В.Ф. проголосувати на виділення додаткових коштів на закупку продуктів. У кінці минулого року на Ковельщині з’економили на продуктах харчування 247 520,00 гривень і покрили цим коштом недофінансування районної освіти. Здавалося, добру справу зробили – дітей нагодували меншим коштом. Але, судячи з останніх новин із відділу освіти про скорочення персоналу їдалень, хотілося, щоб нові депутати районної ради та директори шкіл, смикнули за комір, і запитали: «Вам байдуже, як і чим харчується молоде покоління?»

Трохи зупинюся на патріотичному вихованні у школах району. Знову ж таки, на прикладі публікації «На Ковельщині візьмуться за патріотичне виховання дошкільнят». Дуже красномовна назва, що наводить сумну цитату з нашого життя-буття: «Патріоти в садочку». Свого часу в депутатському зверненні на ім’я того ж таки Романа Кульцмана я спробував дізнатися про стан патріотичного виховання молоді в навчальних закладах району, а заодно й про стан матеріальної бази шкіл.

З відповіді я дізнався, що патріотичним виховання молоді в навчальних закладах займаються викладачі в такому  складі: офіцерів – 5, сержантів – 8, рядових – 10, а 5 чоловік, які навчають патріотизму, взагалі не служили в армії. І про який рівень патріотичного виховання молоді у навчальних закладах Ковельщини в час фактично неоголошеної війни може іти мова! Десь в цьому певно криється відсутність наслідування прикладу двох педагогів-директорів з Маневицького району, які пішли добровільно захищати Вітчизну в зону АТО.

Організація і планування навчального процесу в школах району – це взагалі окрема тема для дискусії, і вона готується до публікації. Надіюся на основі відгуків читачів, як можна ширше висвітлити питання вибору профілю і годинне навантаження, проведення олімпіад, підготовку кадрового потенціалу, використання фінансового ресурсу.

За браком часу, для підкреслення управлінських здібностей, за допомогою фотоілюстрацій наведу приклад утримання основних засобів, що знаходяться на балансі відділу освіти. Не беру до уваги стан районного стадіону «Дружба» і кількість коштів, виділених на його ремонт, та причину з-за якої Роман Кульман хоче його позбутися з балансу.

Спершу подивіться на фасад приміщення відділу освіти на вулиці Олени Пчілки, 1.

Наступним об’єктом безгосподарності є приміщення шкільної їдальні у селі Мощена.

Не можу не оминути увагою, окрім нерухомого майна, і стан утримання рухомого автопарку відділу освіти.

Окремої публікації чекає стан використання котельного господарства, на прикладі обліку та складування паливних складів. До речі, саме забезпечення паливом стало однією з причин звільнення «бувшого-теперішнього» очільника відділу освіти… Але про це краще може розповісти екс-очільник Ковельської РДА Іван Смітюх.

У минулому році і на початку нинішнього керівництво районного відділу освіти продовжує застосовувати адмінресурс через кадрову «чистку». Якщо деякі перестановки директорського корпусу були вмотивовані запитами батьків та депутатів, то реорганізація методичної роботи районного методкабінету викликає здивування.

На звернення депутатів фракції ВО «Батьківщина» з даного питання до керівництва РДА Віктора Козака присутній Роман Кульцман відповів: «Кожний керівник підбирає собі команду». Дивно чути такі слова від посадової особи, яка за своїми обов’язками відповідає за добір кадрів. Очевидно, такі дії яскраво ілюструють кадрові зміни очолюваного п. Кульманом відділу освіти і його лицемірство. Адже «реформований» методичний кабінет складається з двох спеціалістів мовного профілю, двох початкових класів, і одного – суспільних наук. Які послуги і рекомендації у розвиток творчих досліджень для викладачів решти предметів (фізика, математика, біологія, хімія і т.д.) можуть вони надати?

За дивним збігом «скорочені» посади, які обіймали депутати Ковельської районної ради, що мали необережність висловлювати особисту думку з приводу подій в освіті району. Так що, шановні педагоги і батьки, мусите знати: вся відповідальність на рівні організації навчально-виховного процесу і утримання майнового комплексу в Ковельському районі цілком і повністю «лежить» на персоналіях, які зазначені вище.

P.S. Прошу персоналії, які будуть готувати відповідь на мою статтю, не поспішати. Не повторюйте помилок з «відповіді» на статтю з проблеми харчування діток учасників АТО Поворської ЗОШ.