Низька явка виборців – результат епідемії зневіри?

 

«Не піду на вибори», «Для чого йти на дільницю? І так нічого не зміниться», «Один голос нічого не вирішить», – подібні думки доводилося неодноразово чути напередодні виборів майже усюди, починаючи від точіння ляс у громадського транспорту і закінчуючи розмовами за чашкою чаю удома. І ці зневірені у кращому завтрашньому дні таки не прийшли творити завтра.

Явка на позачергових парламентських виборах  впала, згідно зі статистикою, до рівня 2006 року. Екстримально низькою виявилася на Сході, проте, думаю, зрозуміло з яких причин.  А ось чому по Волині за рівнем явки виборців округ, до якого належить Ковельщина, на останньому місці?

За попередніми даними, до дільниць 21 округу прийшло тільки 61,8 відсотка від загальної кількості очікуваних виборців. Так, до прикладу, у 20 окрузі, до якого належить Горохівський, Луцький, Локачинський, Рожищенський та Турійський райони, явка виборців становила понад 67,5 відсотка. На минулих президентських виборах явка у нашій області, порівняно з теперішньою, просто сягнула до неба (75%).

Чому ж ковельчани не поспішали на вибори? Кілька днів тому розмовляла з давнім знайомим, який заявив, що на дільницю не збирається іти, а краще поїде на риболовлю. «Я знаю, що й так нічого кращого не буде», – заявив він. «Звідки така зневіра?», – хочеться запитати у тих, хто думає подібним чином.

Так, звичайно, Україна зараз переживає не найкращі часи, але просто ігнорувати вибори не вихід. Аби кілька років тому, коли шляхом українського волевиявлення обрали майбутнього президента-втікача, на дільниці прийшли усі, хто знехтував своїм правом, і поставили галочку навпроти його головного опонента, то б зараз, цілком можливо, було б усе по-іншому.

Якщо зневіра – це вірус, то нині ми перебуваємо на межі епідемії. Знаєте, як часто говорять у соціальних рекламах, зокрема, «зупинимо СНІД, доки він не зупинив нас». І тут те саме: якщо не припинимо впадати у відчай, канемо у небуття. На порозі зима, більшість з нас взимку приймають ліки від застуди. Але цієї зими потрібно здолати також і вірус зневіри. Лікування починаємо уже сьогодні!